Håravfall

Håret och framför allt hårbottnen är ett av kroppens många organ. Allt hänger samman – de enskilda organen är beroende av och påverkas av varandra och av vår omgivning. Fysisk och psykisk hälsa bestäms både av förhållanden inom kroppen och av miljön, hur och var Du lever och av Din sociala situation. Över 50 % lider av olika slags problem med hår och hårbotten. Vetenskapen och praktisk medicin fann fyra mest förekommande sjukdomar som leder till håravfall: Diffust håravfall, Fläckvis håravfall, Ärftligt håravfall och Håravfall orsakad av dermatologiska sjukdomar i hårbotten.
Det som händer vid diffust håravfall är att ovanligt många antal hårstrån som befinner sig i tillväxtfas övergår till vilofas. Det utlösande faktor som kan orsaka att man tappar mer än 100 hårstrån dagligen är flera, som t.ex., Autoimmuna sjukdomar, Graviditet och förlossning där full normalisering inträffar först efter 4–9 månader, Sköldkörtelsjukdomar, (kan drabba även ögonbryn), Rubbningar i ämnesomsättning, Läkemedelsbiverkningar, P-piller, Psykisk stress, psykisk sjukdom, Bantningsmetoder med snabb viktminskning, Ensidig kost, mm.
Fläckvis håravfall beror ofta på en sjukdom som kallas alopecia areata. Sjukdomen kan förekomma i alla åldrar, fläckarna blir helt kala och förekommer oftast uppe på huvudet, i skäggbotten och på underbenen. Vissa hudsjukdomar som svampinfektion i hårbotten kan också ge fläckvis håravfall.


Ärftligt håravfall kallat även för androgen alopeci, är det mest vanligaste orsaken bakom tunnhårighet. Man ser att hårfästet börjar krypa upp i tinningarna, håret känns betydligt tunnare och att den kala fläcken på hjässan kännas större. Hur mycket och hur fort kommer du att tappa hår varierar från fal till fall, för en del börjar håravfallet redan i unga år och för andra aldrig. Det som händer är att ett manligt könshormon hämmar hårsäckarna som i sin tur börjar krympa och hårstråna får mindre plats att växa på.


Håravfall orsakat av dermatologiska sjukdomar i hårbotten, där hårsäckar kan bli inflammerade eller förkalkade av överdriven talgproduktion, seborré, mjäll, försämrad mikroblodcirkulation i hårbotten, eksem eller psoriasis. Även vissa kemiska hårbehandlingar samt valet av hårvårdsprodukter kan bli fel och påverka hårbotten negativ.


Är du mån om dit utseende, drabbas du av håravfall eller känner några tecken på irriterad hårbotten är du välkommen hos oss. Vi på Living Life Center jobbar med flera behandlingsmetoder som du kan läsa om under rubriker: HÅRPROBLEM, BEHANDLINGAR, TRIKOLOGI och PRODUKTER. Självklart har vi lösningar för kunder som inte bor i Göteborg.


Önskar du boka en gratis distanskonsultation, kontakta oss

Ett besök, mikrokameraundersökning och konsultation kostar 780 kr och brukar ta 45–60 min. Besöket binder dig inte att påbörja en behandling.